APPEN HEARWHO HJÄLPER DIG HÅLLA KOLL PÅ DIN HÖRSEL

WHO vill gärna få fler runt i världen att uppmärksamma problemen med dövhet och hörselnedsättning. Tredje mars är därför utlyst som ”World Hearing Day” och i samband med dagen upptäckte vi mobilappen ”hearWHO” som hjälper dig förstå om du är i riskzonen.

Vi kan inte nog understryka vikten av att skydda hörseln. Hörselskydd ger idag ett bra skydd mot buller, höga ljudnivåer och skadliga impulsljud. Hörselkåpor är effektiva, men har nackdelen att de kan upplevas som obekväma efter en stunds användning. Hörselskydd som sitter i örat och som formgjuts eller 3D-printas för att passa exakt i dina öron kan för många vara ett bättre alternativ.

Tidig upptäckt av hörselnedsättning viktigt

Men hur väl du än skyddar din hörsel så är det viktigt att hålla koll på den. Tidig upptäckt av hörselnedsättning är avgörande för att motverka en fortsatt försämring och få en effektiv rehabilitering. Alla personer bör därför kontrollera sin hörsel då och då. Framför allt om du löper högre risk för hörselnedsättning, exempelvis lyssnar på hög musik, arbetar på bullriga platser, tar mediciner som kan försämra hörseln eller är över 60 år.

hearWHO-appen för dig som vill ha koll

 För att underlätta hörselkontroller har WHO utvecklat en app för hörselscreening. Appen är lättanvänd och ger en indikation på förändringar och om du bör söka hjälp. Den rekommenderas särskilt till dig som ofta lyssnar på hög musik i in-ear-hörlurar eller arbetar i bullriga miljöer och inte använder hörselskydd av olika anledningar.

Appen finns för närvarande endast på engelska, spanska och kinesiska. Om det kommer fler språk framgår inte. Appen hearWHO är kompatibel med iOS och Android. Den finns för nedladdning på App Store och Google Play.

Ta reda på mer om hur du kan skydda din hörsel

Hör gärna av dig om du vill veta mer om hur du kan skydda din hörsel. Hear Nordic har idag marknadens bredaste sortiment av effektiva hörselskydd som formas efter dina öron och som har en anpassad dämpning för den typ av ljudmiljö som du ofta vistas i.

Akustiska filter som dämpar relevanta frekvenser för att minimera risken för hörselskador och samtidigt släpper igenom tal och varningssignaler. Du kan prata med dina arbetskamrater och i telefon med skydden på plats.

Läs mer om WHO:s app “hearWHO”