VARANNAN MUSIKER HAR BESVÄR MED HÖRSELN

På Musikerförbundets hemsida hittade vi en video om tinnitus som drabbar många musiker och artister. Hälften av alla yrkesmusiker har någon form av besvär med hörseln. Så funderar du på att bli musiker eller redan är det – använd hörselskydd och vila hörseln när du kan!

Enligt Musikerförbundet som företräder många artister och musiker, har varannan problem med tinnitus eller andra hörselrelaterade besvär. Gillar du att spela jazz, rock och pop är risken ännu större. Hela tre av fyra upplever besvär.

Riskfyllt yrke stå scen

Inte konstigt att många musiker och artister är en riskgrupp. De utsätts återkommande för kraftiga ljudnivåer, ofta långt över de 80 dB som är den nivå där arbetsgivare är skyldiga att informera om riskerna och erbjuda hörselskydd. Men i ett yrke där många är egna företagare och arbetsvillkoren är som de är, ligger hela ansvaret på varje enskild individ. Det börjar redan i unga år, under utbildning, i replokalen. Hur många gånger har det inte ringt i öronen efter repandet?

Varför får man tinnitus?

Ringandet i öronen efter en konsert eller repeterandet är ett tecken på skada. Utsätts hörseln upprepade gånger för höga ljudnivåer, så kan det leda till tinnitus. Teorin är att tinnitus beror på skador på de känsliga nervcellerna i innerörat, framförallt de som uppfattar höga toner. De skadade nervcellerna ger upphov till en form av överaktivitet. Hjärnan som är van att uppfatta ett brett spektrum av ljud, försöker kompensera bortfallet och vi uppfattar känslan av ljud.

Från besvär till permanenta skador

För de flesta går symtomen att leva med utan något större besvär, men för var tionde som drabbas är ljuden extremt påfrestande. De leder till stress, oro, problem med sömnen, i umgänge med andra och på jobbet. Trots det klassas inte tinnitus som en sjukdom idag. För dig som musiker kan problemen med allt för starka ljud även ge permanenta hörselskador som kan blir mycket besvärliga. Till och med innebära att du inte kan fortsätta spela och uppträda. Så uppmaningen att redan i tidig ålder börja använda hörselskydd borde alla hörsamma.

Specialskydd för dig som musiker

Idag finns det formgjutna hörselskydd som sitter bekvämt i örat och låter dig höra musiken. Dessutom hör du vanligt tal i normal samtalston med skydden på plats i örat. Förutom att sitta riktigt bra i örat, så tätar de effektivt. Är skydden formgjutna i följsam silikon tätar de även när du gör stora munrörelser. Skydden har en ny typ av akustiska filter med rak dämpning som ger ett bra skydd, utan att ljudbilden förvrängs. Filtrerna ”tryckutjämnar” också så att du inte upplever den instängdhet som du kan känna med många enklare skydd.

In-ear-monitorer

På repetitionerna tycker många att formgjutna hörselskydd fungerar bra. Men på scen är medhörningen mer kritisk och då är in-ear-monitorer ett bra val. Monitorerna formgjuts precis som hörselskydden och sitter bekvämt och säkert i örat. Med formgjutna in-ear-monitorer kan du anpassa medhörningen efter dina önskemål och slipper utsätta hörseln för onödigt höga ljudnivåer.

Hur ser replokalen ut?

Det som du också kan tänka på är hur replokalen ser ut. Trots allt är det ju här som hörseln ofta får mest stryk. Trummorna kan vara svåra att överrösta i en mindre lokal. Risken är då att alla andra höjer och till sist är ljudnivåerna långt över vad som är ok för dina öron. Ett bra och inte allt för dyrt sätt att lösa problemet är att skaffa plexiskärmar och rama in trummorna, plus dämpa trummorna lite extra. Försök att sänka ljudnivån och skruva inte upp i onödan, även när du får feeling. Med hörselskydd eller in-ear-monitorer i öronen, minskar du risken för problem. Det kommer du inte ångra!

Glöm inte vila hörseln

En annan sak är hörselvila. Tänk på att din hörsel mår bra av att få lite längre pauser från starka ljud. Låt dom vila, ta ur lurarna och stäng av musiken. Låt det vara helt tyst omkring dig då och då.

Var rädd om dig och lycka till!

Tack till Musikförbundet som låter oss dela deras video!

Musikerförbundets video om tinnitus >>

 

Formgjutna hörselskydd för musiker och artister >>

Formgjutna in-ear-monitorer >>