VAR RÄDD OM DIN HÖRSEL

Korta kraftiga ljud som exempelvis ett gevärsskott på nära håll kan skada din hörsel. Men även höga ljudnivåer och buller under längre tid kan ge permanenta skador, så i många situationer är hörselskydd att rekommendera. Gevärsskott ger en ljudstyrka som kan variera mellan 120-180 dB beroende på ammunition och gevärstyp. Redan när du utsätter din hörsel för ljudstyrkor på 100 dB 15 minuter om dagen, kan det ge upphov till permanenta hörselskador.

ÖRONPROPPAR ELLER HÖRSELKÅPOR

Hörselkåpor är effektiva, men samtidigt opraktiska. Dessutom är hörselkåporna varma och blir snabbt obekväma. Engångsöronproppar förknippas nog av många som billiga och inte helt effektiv ofta pga. passformen. Men det finns hörselskydd som både sitter bra och dessutom inte ger nackdelarna enligt ovan.

PERSONLIGT ANPASSADE ELLER STANDARDPROPPAR

Vi på HEAR Nordic är specialiserade på digitala och passiva hörselskydd som du bekvämt kan använda i olika sammanhang, både på arbetet och fritiden. Du kan välja mellan personligt anpassade hörselskydd som formgetts för att passa dina öron perfekt eller standardskydd.

HÖRSELSKYDD FÖR BARN 

I unga år är det extra viktigt att skydda hörseln och i vårt sortiment av personligt formgjutna öronproppar har vi lämpliga hörselskydd för barn. Tack vare våra mycket små filter passar de även för små öron. Formgjutna personliga hörselskydd sitter betydligt bekvämare och skönare, vilket gör att barnen har lättare att acceptera dem än enkla standardproppar. Dessutom dämpar de ljudet utan att förstöra upplevelsen av exempelvis musiken på en konsert eller musikfestival.

Läs mer om skadligt buller >>

Hear_Nordic_Ljudstege_webb

WHO varnar i en undersökning att risken för permanenta hörselskador är stor om du utsätts för ljudnivåer över 85 dB under hela arbetsdagen. Ligger ljudnivåerna över 95 dB räcker det med en halvtimme varje dag, t ex om du lyssnar på hög musik i dina hörlurar. Ökar ljudnivån till 100 dB räcker det med en kvart om dagen. Läs mer

Buller_App

MÄT LJUDET OMKRING DIG

Med Arbetsmiljöverkets app ”Buller” ser du ljudnivån omkring dig. Mät på jobbet, i bilen, i replokalen, på matchen... Med appen får du:

  • Decibelmätare som mäter ljudnivån i realtid
  • Bullerkalkylator som visar buller under 8 timmar
  • Kort information om buller och kravvärden
  • Direktlinje till Arbetsmiljöverket för mer information

Appen Buller laddar du ner från App Store till din iPhone och Google play till Androidmobiler. Du kan läsa mer på Arbetsmiljöverkets sida.