Var rädd om din hörsel

Buller är för många en del av vardagen. Maskiner som låter, transporter som dundrar, blandat med hårda ljudet av slag. Överstiger genomsnittliga bullret 80 dB(A) under arbetsdagen eller impulsljuden är högre än 135 dB(C) kan det ge permanenta skador på hörseln. För arbetsplatser med för höga ljudnivåer är arbetsgivaren skyldig att erbjuda hörselskydd.

Svagt buller gör dig tröttare

Det är väl känt att höga ljudnivåer kan ge hörselskador, tinnitus, förhöjt blodtryck, stress, trötthet och koncentrationssvårigheter. Men forskning visar att även betydligt svagare bullernivåer påverkar oss negativt.

Sorlet av röster i öppna kontor och varuhus, ventilationer som susar, hissar, rulltrappor, kopiatorer, skrivare, trafikljud, blandat med andra ljud bildar en brusande ljudmatta. Ljud som vi ofta inte tänker på, men som också gör oss tröttare och sänker vår koncentrationsförmåga.

Välj rätt hörselskydd

För att minimera risken för skador på hörseln i hälsofarligt buller, är hörselskydd ett måste. Det finns idag två typer av hörselskydd, hörselkåpor som sitter över öronen och hörselskydd som sitter direkt i örat.

Hörselkåpor är effektiva, men samtidigt opraktiska, varma och blir snabbt obekväma. Dessutom måste de tas av för att höra tal. Engångsöronproppar sitter oftast dåligt i örat och ger därför ett sämre skydd. Det bästa alternativet är oftast formgjutna hörselskydd som både sitter bekvämt i örat och låter dig höra tal.

Personligt anpassade hörselskydd

HEAR Nordic är specialiserade på formgjutna hörselskydd med akustiska filter som är anpassade för olika typer av ljudmiljöer. Skydd som sitter bekvämt i örat under hela dagen och effektivt skyddar mot skadliga ljudnivåer.

Vi har även formgjutna hörselskydd för jakt och skytte med digitala filter som både dämpar skadliga impulsljud och fungerar som hörförstärkare.

Hörselskydd för stora och små öron

Vi har idag marknadens bredaste utbud av formgjutna hörselskydd och oavsett storleken på dina öron och dina hörselgångar har vi något som passar. En del skydd på marknaden har dämpningsfilter som gör det svårt att tillverka skydd för små öron, men tack vare att vi har hörselskydd med minimal storlek på filter är det inte något problem.

Du kan läsa mer om buller på : Arbetsmiljöverket och Folkhälsomyndigheten

Hear_Nordic_Ljudstege_webb

WHO varnar i en undersökning att risken för permanenta hörselskador är stor om du utsätts för ljudnivåer över 85 dB under hela arbetsdagen. Ligger ljudnivåerna över 95 dB räcker det med en halvtimme varje dag, t ex om du lyssnar på hög musik i dina hörlurar. Ökar ljudnivån till 100 dB räcker det med en kvart om dagen.

Läs mer >>

Mät ljudet omkring dig

Med Arbetsmiljöverkets app ”Buller” ser du ljudnivån omkring dig. Mät på jobbet, i bilen, i replokalen, på matchen... Med appen får du:

  • Decibelmätare som mäter ljudnivån i realtid
  • Bullerkalkylator som visar buller under 8 timmar
  • Kort information om buller och kravvärden
  • Direktlinje till Arbetsmiljöverket för mer information

Appen Buller laddar du ner från App Store till din iPhone och Google play till Androidmobiler. Du kan läsa mer på Arbetsmiljöverkets sida.